Áno jednoduchšie je kúpiť ju. Ale napríklad ja, keď vyrábam “špecializovaný” náhrdelník, tak určite nechcem aby niesol známku lacnej napodobneniny nejakej svojej části. Hlavne, keď mi napríklad deň alebo dva dni trvá, kým vyrobim jeho súčasti. A aj taká maličkosť ako je šnúrka, musí byť ručne vyrobená. Samozrejme v takom prípade je už aj cena výrobku vyššia.

Na výrobu okrúhlej koženej šnúrky budeme potrebovať kus hovädzej kože, hrubej okolo 2,5mm. Z tejto kože si narežeme pásiky široké 2,5mm. Ja na svoje náhrdelníky dávam 70cm dlhé šnúrky. To je dostatočná dĺžka aj v prípade zviazania šnúrky na sťahovanie. To znamená, že aj ten kus hovädzej kože z ktorej pásiky budeme rezať, musí mať dĺžku minimálne 70cm.

Nezabudnite na to aby boli pásiky kože čo najrovnomernejšie. Mimochodom netvrdím, že to bude jednoduché. Myslím si, že už rovnomerné narezanie kožených pásikov v takomto rozmere dá zabrať. 🙂

Dobre, budeme pokračovať vo výrobe.

Takže po narezani pásikov musíme odstrániť rohové části po celej ich dĺžke. Neviem si veľmi predstaviť ako by sa to dalo urobiť bez takzvaného “orezávača hran”. Je to taky nástroj, ktorý ľudia pri výrobe vecí z kože bežne používajú.

Ďalší krok bude farbenie. Tento krok je už na vašom zvážení a nie je potrebný. Šnúrka môže ostať aj v prírodnej farbe. Asi najlacnejší ale stále dostatočne kvalitný spôsob nafarbenia šnúrky je pomocou liehového moridla na drevo. Moridlo vnikne do kože hlboko a keď si dáme pri farbeni záležať, tak napríklad po skráteni šnúrky odstrihnutím, neostanú svetlé konce na šnúrke. 

Ja šnúrky farbím klasicky štetcom.

Po nafarbení necháme šnúrku preschnúť. Keď použijete liehové moridlo, schnútie bude pomerne rýchle. Po zhruba hodinke schnutia môžeme pristúpiť k ďalšiemu kroku a to urobiť šnúrku okrúhlou/ válcovou. 

Na to budeme potrebovať tvrdú a rovnú podložku, ktorej nevadí voda a napríklad, kúsok rovnej dosky. Tiež je celkom dobre použiť postrekovaciu fľašu s vodou.

Koženú šnúrku si položíme na rovnú podložku a postriekame vodou a chvíľku počkáme kým koža vodu nasaje. Spoznáte to tak, že trochu zmäkne lebo po farbení bude šnúrka tvrdšia. 

Keď už koža vodu nasala a zmäkla, necháme ju na podložeke a položíme na ňu kúsok rovnej dosky. Dosku na kožu jemne pritlačíme a začneme ňou pohybovať dopredu a dozadu. Budete cítit ako sa šnúrka pod doskou otáča. Najskôr to bude take skakavé ale po chvíli “šúlania” to už bude také hladké šúlanie. To bude znak toho, že si môžete postriekať vodou ďalší kúsok šnúrky a šúlať ďalšiu čásť.

Takto budeme pokračovať až kým nezaohruhlíme koženú šnúrku po celej svojej dĺžke.

Keď bude šnúrka už celá zaokruhlená, zavesíme ju a necháme niekolko hodín schnúť.

Po vyschnuti šnúrky musíme urobiť ešte jeden posledný krok. Síce bude šnúrka už pekná okrúhla ale kôli tomu, že sme ju namočili ztvrdne. Takže ďalší krok bude zmäkčovanie.

Ja na to používam vlastný mix ľanového oleja a včelieho vosku. Predávaju sa na tomto princípe aj výrobky ale žial nepoznam názvy a ani neviem nič konkrétne odporučiť, keďže nemám potrebu si ich kupovať.

Takže naberieme si “masť” na prsty a začneme ju do našej koženej šnurky vtierať. Pri vtierani ju zároveň jemne naťahujeme tak aby sme ju nepretrhli a postupne šnúrku masírujeme až kým nezačneme v prstoch cítiť, že je jemná a vláčna. Tento krok je potrebne ešte raz po oddychnuti šnúrky opakovať. Potom ju necháme pár hodín oddýchnuť, já ju nechávam oddýchnuť cez noc a na druhý deň tento krok znovu zopakujem lebo šnúrka ešte trochu ztuhne. 

Pokial ste sa s výrobou šnúrky z kože dostali až sem, tak vám gratulujem. Máte vlastnoručne vyrobenú okrúhlu koženú šnúrku. 

A teraz ju môžete hrdo použiť na dielo, ktoré bude mať pre vás úplne inú hodnotu.

Príjemné tvorenie a pekný deň vám želám.